Friday, July 25, 2014

Intalnire intamplatoare cu imaginile lui Salgado

Acum un an, dintr-un Hop on-Hop off in Budapesta (oras pe care il vizitam doar in trecere), vad un banner mare pe fatada Muzeului de Arte Frumoase:  Helmut Newton 1920-2004. Fiind doar in trecere, mi-am muscat buza, gandind ca rar voi mai avea ocazia sa vad expozitia. Intamplarea a facut ca, la intoarcere sa opresc in Budapesta. Duminica dimineata, cu o ora inainte de deschiderea muzeului, eram in fata portii. :) Ochiul ager al agentelor de paza (o fi fost oare una din conditiile maestrului Newton, ca agentii de paza la expozitiile lui sa fie exclusiv femei?...) nu te lasau nici sa scoti mobilul, de frica sa nu faci vreo poza. Si asa am stat langa imaginea cu Monica Bellucci cu manusi de box, amandoi cu privirea in gol. Ei i s-a facut poza, mie cu ea nu.
Dar sa revin.
Aflat in Milano, cu planul pentru ce-i de vizitat foarte clar stabilit, vad un afis langa statia de metrou cu Genesis, expozitia lui Sebastiao Salgado.  Adnotare in plan. Din nou intamplarea afacut ca, aflat intr-un oras (offf, din vestul Europei...) sa nimeresc o expozitie foto pe care nu puteam sa o ratez.
Din fericire aici mi s-a permis sa fac cateva imagini care sa va faca sa vizitati expozitia de ajungeti in zona.
35 de expeditii fotografice, pe durata a 8 ani, un proiect fotografic complex ce prezinta lumea in toata splendoarea ei, dintr-un capat in altul al Pamantului.
Da, vazusem imagini din proiect pe internet, insa printurile alb negru cu o calitate ireprosabila, asezate pe 5 capitole, m-au lasat cu respiratia taiata. Merita vizitat!





























Ah, si daca va intrebati care e imaginea cu Monica Bellucci. :)

                                                                 Foto: Helmut Newton