Monday, April 25, 2011

Casa memoriala George Enescu de la Tescani

In Tescani există casa memorială aparţinand familiei Rosetti-Tescanu, apoi Marucăi Cantacuzino şi compozitorului George Enescu, care a trăit şi a compus cateva lucrări aici, intre care şi o parte din opera Oedip. Astăzi este cunoscută sub numele:"Centrul de cultură Rosetti-Tescanu". Aici se desfăşoară anual şi un festival de muzică clasică ("Orfeul Moldav") cu Filarmonica Mihail Jora din Bacău.







Cheile Bicazului, Lacul Rosu


Lacul Roșu este un lac de baraj natural format în1837 și situat lângă Cheile Bicazului la poalele lui Hasmasu Mare, în apropierea orașului Gheorghieni din judetul Harghita. După măsurătorile din anul1987, dimensiunile lacului sunt următoarele: perimetrul 2.830 m, aria 114.676 m², volumul apei acumulate 587.503 m³.

Este cel mai mare lac natural montan din România. S-a format prin surparea unui flanc al Muntelui Ghilcoș. Numele său provine de la Pârâul Roșu care traversează straturi de culoare roșie cu oxizi și hidroxizi de fier. În limba germană se cheamă "Mördersee" ("Lacul Ucigașul"; în l.magh. "gyilkos" = "ucigaș"), deoarece - potrivit legendei - surparea de teren ar fi îngropat un păstor împreună cu turma sa de oi.









Peisaj

Saturday, April 23, 2011

Christos a Inviat!

Dupa ce ani de-a randul m-am inghesuit si inghiontit in curtea bisericii Sf. Nicolae (desi curtea este mare, toata lumea sta la intrarea in curte, incat nu mai ai loc sa ajungi nicaieri...), am gasit solutia potrivita, poate si cea mai... "spirituala": biserica din curtea Spitalului Municipal. Nu a fost un ghiont, desi biserica inauntru era plina. Atata doar, slujba de afara s-a auzit destul de rau, si asta datorita faptului ca sistemele de sonorizare de la biserica din parc si cea de pe Calea Marasesti acopereau vocea bietului preot...
 Cristos a Inviat!